Anyaúristen

Anyaúristen

Tippek használt ház vásárlásához

2018. október 02. - Anyaúristen

Mikor úgy döntöttünk, hogy az agglomerációban vásárolunk egy felújítandó családi házat, főleg anyagi okok vezéreltek. Íme néhány szempont, amit az elmúlt két év tapasztalatai alapján az anyagiak mellett érdemes figyelembe venni.

 

Még a keresési folyamat elején belebotlottam egy szimpatikus hirdetésbe. Felhívtam a megadott számot, ingatlanos vette fel, de nem bántam, hiszen vevőként nekem ingyen van a szolgáltatás. Egyeztettünk egy időpontot, mikor mehetünk megnézni a házat, majd letettük. A következő pár órában hívott még két kolléga, hogy az adott ingatlannal kapcsolatban ők az illetékesek, velük egyeztessek. Visszahívtam az első számot és lemondtam a találkozót, valamint megkértem, hogy a jövőben ne keressenek. Viszont a házat, amit végül megvettünk, szintén ingatlan ügynök hirdette. Profi volt, az ügyintézésben is sokat segített, emellett az ügyvéd, akinél a szerződést írtuk szintén elintézett helyettünk minden földhivatali teendőt, ezzel rengeteg időt megspórolva nekünk.

 

A hirdetéseket böngészve érdemes figyelni, hogy mikori a kép. Ha ugyanis nyáron havas tájba botlunk, akkor azt a házat már legalább fél éve árulják és ez egy erősebb alkupozíciót jelenthet.

Szintén még a hirdetésben érdemes megfigyelni a burkolatokat. Ha ugyanis a burkolat jó harminc, negyven éves, akkor alatta a vezetékek legalább annyi idősek. Jól hangzik, hogy elég egy tisztasági festés, de ez ilyen esetben nem igaz. A ház alaprajza, illetve alapanyaga is fontos tényező, egy átalakításnál, bővítésnél pedig kulcsfontosságú.

 

Ezek után érdemes átgondolni, hogy a felújítás mennyi időt és pénzt vesz igénybe, különös tekintettel arra, hogy szakember és építőanyag hiány van, ha nem is egész évben, de szezonban mindenképp. A házunkon tavaly cseréltettünk tetőt, a munka eredeti dátuma augusztus volt, ez tolódott októberre, a vége pedig novemberi kezdés lett. Az ácsok nagyon keményen dolgoztak, de itt már az időjárás is befolyásolta a dolgokat, nyilván ha reggel zúzmarás volt a tető meg kellett várni, hogy felolvadjon, este pedig hamar sötétedett, ezzel is nyújtva a munka határidejét. Arra is érdemes odafigyelni, hogy a fafödémes tetőre egy dolog, hogy nem lehet tetőteret építeni, de betonkoszorú nélkül a régit tetőt se cserélik le. Az viszont, amíg a folyékony betonból egy több tonnát bíró, erős szerkezet lesz minimum három hét, ami lakott ingatlan esetében nagyon hosszú idő tető nélkül.

 

Érdemes tartalékot képezni a váratlan helyzetekre, ez nem újdonság, viszont valóban hasznos tanács. Úgy alakult, hogy vásárlás utáni első évben ki kellett cserélni az összes fürdőszobai gépet. Az átfolyós vízmelegítőről kiderült, hogy annyit fogyaszt, hogy csak napi két órát éri meg bekapcsolni, így csak este fürdésnél volt meleg víz, napközben nem, így a tervezettnél előbb cseréltük bojlerre. A fűtőtest egy szép őszi estén eldurrant, a mosógép is elégnek érezte a kilencévnyi hű szolgálatot, úgyhogy csak a fürdőszobára elköltöttünk plusz kétszázezer forintot.

Kertes háznál nyilván fontos kérdés a kert mérete. Nem mindegy, mire akarjuk használni és mennyi idő van a gondozására. Ha túl kicsi a kert az sem jó, viszont ha túl nagy, elég hamar ott találhatjuk magunkat a térdig érő gaztengerben, pár gyengélkedő fa árnyékában.

 

Az agglomerációban a közlekedés nagyon fontos kérdés. Mindenképp plusz költséget jelent, hisz nagyobb távolságot kell megtenni, akár tömegközlekedésről, akár autóról van szó. A tömegközlekedés egy hatalmas előnye, hogy nem kell parkolást fizetni, az egyértelmű hátránya pedig a tömeg. Az autónak nyilván a fenntartási költsége a hátránya, vitathatatlan előnye viszont, hogy bármikor bárhova eljutunk vele, nem kell menetrendhez alkalmazkodni és mindig van ülőhely, valamint az utastársakat is megválaszthatjuk.

 

Végül pedig érdemes regisztrálni az adott település Facebook csoportjába. Előre tájékozódhatunk a lakosságot érintő legfontosabb problémákról, de az is előfordulhat, hogy adott városrészek között nagy különbségek adódnak (közbiztonság, infrastruktúra), ezt sem árt előre tudni.

A bejegyzés trackback címe:

https://azanyauristen.blog.hu/api/trackback/id/tr2614277049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blaubner 2018.10.03. 08:57:46

teljesen egyetértek a leírtakkal.

haromegesztizennegy 2018.10.03. 09:52:49

Szemmel láthatóan nem vagy műszaki végzettségű, mert kapásból hibaként állítod be a 30-40 éves vezetékeket a falban.
Mondd már el, mi a gond velük! Mert komolyan érdekel.
Mondjam azt, hogy a 70 és és 80- As években épült Kádár kockák többsége különb mint egy ma épült ikerház?
Hogy az akkori vezetékek szigeteléseiben nem volt semmi adalék ami miatt elporladnak pár év alatt?
Mondjam hogy a fogyasztók a házban ma már sokkal kevesebb áramot esznek és még csökkent is a melegedés veszélye?

De végül is igazad van. A mai szakember hiány mellett jó üzlet fél millióért átvezetékezni egy házat... A villanyszerelőnek!

Audianer 2018.10.03. 10:13:39

@haromegesztizennegy:
Alapvetően még igazad is lehetne de az a helyzet, hogy a 70-80-as években még alumínium vezetékeket használtak ami a mai fogyasztókhoz már igen halovány, arról nem is beszélve, hogy az alu olyan minőségű volt, hogy nem tudok egy mennyezeti lámpát bekötni mert a vezeték állandóan eltörik, végül pedig olyan rövidke csonk marad ami miatt legalább az adott szakaszt újra kell fűzni. A rozsdásodó horganyzott vízvezetékcsöveket és az ólom bekötőcsöveket meg gondolom nem is kell részleteznem...

Chilly 2018.10.03. 10:46:18

Én két éve vettem egy hétvégére használt (de szerencsére téliesített) házat Pest mellett. Az alapvető felújítás kissé hibádzott, mert kókány villanyszerelőt bíztam meg, aki randa munkát végzett (viszont legalább drága volt). A falakon belül felváltva találkoztunk alumínium és réz kábelekkel; amit a "kókány" rendszeresen összesodort, bár normális wago csatlakozókat vettem, de ezt ő nem igazán használta... Később a nyílászárók cseréje után a szigetelést és az ereszeket is felújíttattam. Akinek csak lehet, annak azt javaslom, hogy költözzön ki ilyen helyre, mert egy budapesti panel áráért lazán vehet egy kertes házat. Persze, művelni kell a kertet, meg felújítani a házat, de ha gatyában akarok kimenni a kertbe, nem kell a szomszédokat sasolni, hogy mit szólnak hozzá...

2018.10.03. 12:50:37

Ez a nagyon sokadik olyan ingatlan vonatkozású poszt, amit totálisan laikus ír, az információtartalma triviális és a gyakorlatban használhatatlan, ergo üres betűhalom. Kérdem én, ennek mi a jóisten értelme van? Értem én, hogy korlátlan a net előfizu, és jut idő ilyesmire is, de inkább a házán melózzon a poszter az ilyen értelmetlen kontent előállítása helyett.

Medgar 2018.10.03. 13:09:46

@haromegesztizennegy: Hát persze... A 30-40 éves alu vezetékek nem a mai terhelésre lettek méretezve, ráadásul sokszor a védőföld is hiányzik. Arról nem beszélve, hogy szobánként egy-két konnektor édeskevés.

2018.10.03. 13:17:43

@haromegesztizennegy: mi is agglós 30+ éves családi házat vettünk, kihívtam a villanyszerelőt, röhögve mutatta, hogy a felső szinten hangfal vezetékek voltak behúzva, ott volt az egyiken a szürke a másikon a piros csíkozás. Egyébként 2 kilóért az egész házat újrahúzta a szaki, szóval pont ettől nem kell beszarni.

has 2018.10.03. 13:53:16

A régi elektromos hálózatok többnyire nem tartalmaznak földelő vezetékeket. A keresztmetszetek többnyire megfelelnek, de a kötéseket ellenőrizni kell.
A pesti oldalon. Vecsés, Maglód környékén figyelni kell az épületek szerkezetét is, mert a 2006-os földrengés a környező épületek közül sokat megrongált. A szakszerű javítás sok esetben elmaradt, a ház eladása előtt kívülről burkolták, festették, vagy valami más módon elfedték a sérüléseket. vannak árulkodó jelek, főleg a födémen, tető ácsolatán. figyelni kell a belső repedéseket is, persze nem minden repedés kritikus. Jobb, ha egy építész is megnézi, mert a közvetítők egyrészt nem érdekeltek az ilyen hibák feltárásában, részben tök hülyék hozzá. Tisztelet a kivételnek.

has 2018.10.03. 13:54:15

@Kolompár Magneto: Ha húzható. De ha MM vezeték van, az szívás

has 2018.10.03. 13:55:35

@Kolompár Magneto: Nem rossz ez, mert a kommentelők kipótolják a hiányosságokat.

haromegesztizennegy 2018.10.04. 08:29:31

Kilompárnak igaza van, lényegében ennyi.
Medgar személyében újabb bölcsészt tisztelhetünk?
Miről beszélsz? Na ezért kellett volna általános iskola hetedikben fizikából átmenni...
Világítás? LED-es, meg kompakt.
TV? Régen házat fűtött, ma annyit fogyaszt mint egy "walkman"..
Nem sorolom.
Ha szar, vékony vezetéket raktak be az minőségi kérdés nem kor függvénye...

Anyaúristen 2018.10.04. 10:31:35

Sziasztok! Először is szeretném megköszönni mindenkinek, aki elolvasta és hozzászólt, akár pro, akár kontra. Mivel valóban laikus vagyok jobban utánanéztem a kritikus pontnak, az elektromos vezetékek cseréjének. Nyilván a szerelő, aki a munkát végezte, amellett, hogy szakember jóbarátunk is, így nem volt kérdés, hogy megbízunk abban, amit javasol.
Az alapfelállás az, hogy a mi házunk alapjai 100 évesek, a kertben ásáskor találtunk első világháborús katonai kulacsot. A mai alakját valóban a hetvenes években nyerte el, de találkoztunk olyan megoldásokkal, amitől a hajunk égnek állt, így nem kockáztattunk a vezetékkel. Ablakcserekor például kiderült, hogy az egyik ablak fölött nincs tégla, deszkákat vakolt be a bácsi, valószínűleg már nem volt kedve a fennmaradó 15 tégláért visszamenni a tüzépre. Szóval nem bántam meg a döntésünk, sokkal nyugodtabb vagyok így, hogy a falakat leszámítva minden új, és olyan szakember csinálta, akiben száz százalékban megbízok.
süti beállítások módosítása