Anyaúristen

Anyaúristen

Miért jó, hogy elmarad a szemétszállítás?

2018. október 30. - Anyaúristen

Alapvetően nyilván nem jó, hogy bár a szolgáltatást kifizettük, a tavaszi lomtalanítás elmaradása után pár hete a zöldhulladékot sem szállítja el a Zöld Híd, és most bekövetkezett az, amitől 116 településen mindenki tartott: bizonytalan ideig nem viszik el a kommunális hulladékot sem.

 

De vajon lehet jó oldala is ennek a nyilvánvalóan rossz hírnek? Igen, méghozzá nem is egy.

 

A nagyobbik fiam igazi kukás autó rajongó, ha kint vagyunk a kertben, odaszalad a kerítéshez mikor meghallja, hogy jönnek és vidáman integet, míg el nem mennek. Nos, azt hiszem, ha helyreáll a rend, sokan leszünk még így ezzel, mert akármennyire alábecsült munka az övék, ha senki nem végzi el, bizony nagy bajba kerülünk.

 

Emellett a mostani helyzet felhívja a figyelmet arra, hogy mennyire fontos kérdés is a hulladék, illetve annak kezelése. Különböző fórumokon többször került szóba a környezet védelme és a hulladék mennyiségének csökkentése. A zöldhulladék mennyisége komposztálással csökkenthető, a háztartási hulladék nagy része újrahasznosítható. Igaz, jelenleg a szelektív hulladék szállítása is szünetel, de ami a szelektíves zsákba kerül, legalább nem a kukában foglalja a helyet, ha már a környezetvédelem nem elég motiváló.

bottles-3640682_480.jpg

Vannak azonnal újrahasznosítható dolgok, ilyen például a visszaváltható üveg, vagy alumínium doboz, amivel még akár pár forintot meg is spórolhatunk. 

Az ételmaradék szintén nagy részét teszi ki a szemétnek, erre egyetlen megoldás létezik: kevesebb felesleges ételt kell vásárolnunk. Egy megdöbbentő adat a péksüteményekről: Ausztriában húszezer hektárnyi termőföldön termelnek annyi búzát vagy rozst, amiből az elkészült péksütemény később a kukában landol. Ennek a megtermelése során annyi széndioxid kerül a levegőbe, amennyit 330000 gépkocsi bocsát ki egy év alatt.

 

Meg kell értenünk, hogy amit hétről hétre kirakunk a ház elé, az nem Sohaországban landol, jó esetben nem is Kerekerdő közepén, hanem egy szeméttelepen, aminek a kapacitása, akárcsak a kukánké, véges.

plastic-cups-973103_480.jpg

Nyilván ettől a pár naptól, héttől nem lesz egy átlagos családból harcos környezetvédő (erre egyébként sincs szükség), akik az esti tévézés helyett azt nézik izgatottan, hogy roskad magába a frissen komposztált avar, de ha elkezdünk kevesebb eldobható műanyagot használni, jobban odafigyelni a környezetünkre, már megérte.

A bejegyzés trackback címe:

https://azanyauristen.blog.hu/api/trackback/id/tr10014333191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.10.30. 21:17:37

A kukában landoló szemét nagy része kereskedelmi csomagolás. Mivel ritkaság, hogy valaki teljesen önellátó, az élethez szükséges dolgokat általában megvesszük., amivel együtt jár, hogy a kereskedelem csomagolásra használt zacskói, dobozai, palackjai, flakonjai nálunk szemétként landolnak.
A nyilvánvalóan rossz hír, hogy ezek elviteléért a szeméttelepre mi fizetünk.
Fizetünk a csomagolásért amikor megveszünk valamit, aztán fizetünk, hogy megszabaduljunk tőle. De most már hiába fizetünk érte akkor is a nyakunkon marad.
Nem tudom mennyire jellemző Magyarországon az ételek kidobása, mi speciel nem dobunk ki ételt.

élhetetlen 2018.10.30. 23:44:58

Na, még egy okos. Ha a fél kiló kenyér felét beteszem a fagyóba, mert ismerem a fogyasztásomat, akkor már felesleges lesz a szemétszállítás. A csülöknek a csontját is megeszem, viszek magammal a közértbe egy üveget, és az egy hónapos jótállású ESL tejet ott a boltban áttöltöm, ugyan, akkor már nem áll el egy hónapig, de nem nálam keletkezik a szemét? Vagy csak egy fél dobozzal töltsek magamnak, mert annyi kell, amíg még iható. Össze környetettudatosítottad magad. És komposztálj te a nyolcadikon, és utána edd meg a komposztot. „a háztartási hulladék nagy része újrahasznosítható”, csak nem a háztartásban. Ha nem viszik el a papírt, akkor te a kétszázadik wc papír gurigából is csinálsz valami otthon használhatót? Vagy mi a haszna annak, ha nem viszik el a szemetet? Abban biztos vagy, hogy az üvegek mosása, fertőtlenítése nem környezetkárosító? Nem vagy biztos benne? Na, anyaúristen, erről ennyit.

Anyaúristen 2018.10.31. 01:18:27

@élhetetlen: olvas, értelmez, kommmentel. A cikkben arról van szó, hogy felhívja a figyelmet a hulladék kezelésének és mennyiségének a problémájára. Sajnálom, ha ez felzaklatott, további jó mulatást kívánok a neked a nyolcadikra!

élhetetlen 2018.10.31. 13:46:20

@Anyaúristen: Olvastam, értelmeztem. Hülyeséget írtál. Mármint az hülyeség, hogy van valami jó abban, hogy a lépcsőházban, vagy az utcán hagyják rohadni a szemetet. Komolyan gondolod, hogy az emberek ettől döbbennek rá, hogy a szemetük az szemét? És az ilyen okosságok: „Az ételmaradék szintén nagy részét teszi ki a szemétnek, erre egyetlen megoldás létezik: kevesebb felesleges ételt kell vásárolnunk.”. Mert eddig az emberek úgy vásároltak, hogy direkt vettek egy plusz adagot is, hogy legyen mit a kukába dobni? De most megvilágosodtak attól, hogy nem viszik el a szemetet? Stb. Írtál egy rakás közhelyet, és most komolyan hiszed, hogy az otthagyott szemét, és a szöveged kezdi majd megváltani a világot.

Anyaúristen 2018.10.31. 13:59:16

@élhetetlen: Tudod, én azt vettem észre, hogy minél többször hallani egy dologról, annál jobban tudatosul. Például 15-20 éve még arra nézték furán, aki felszedte a kutyapiszkot, ma már arra, aki otthagyja, pedig mindenki tudja, hogy büdös, fertőző stb. Ha a cikkem miatt csak egy ember átgondolja, hogy mit tehet ezügyben, már nem hiába szántam rá az időm.
süti beállítások módosítása